Årskrönika 2013

Kommentera
Precis som förra året så tittar vi den här tiden tillbaka på året som gott...
 
 
 
Börjar året med att småpyssla i tvättstugan och samtidigt drömma om en stooor sådan med egen ingång, dusch för smutsiga hundtassar.
 
Vi oroar oss för att ett företag börjat smida planer på att etablera en fiskodling i Storsjön alldeles intill oss här i Ytterån och gläds åt en vinter med mycket snö och bra is så att vi kan åka skidor och må gott på isen.
 
Mannen är borta en del och eftersom jag är för mörkrädd för att våga hämta ved i vedboden när han är bortrest så löser jag det genom att skapa mig ett vedförråd inomhus.  
 
 
 
Vi börjar inse den stora effekten av förra årets avverkning när dagarna blir ljusare och vi kan njuta av den nya utsikten ner mot sjön. Tvättstugan genomgår en förändring och det försvinner ytterligare spår av furu här i huset och jag hittar ett oväntat fynd i gömmorna hos mamma och pappa.
 
Ute börjar vi städa upp ute på hygget, mycket skräp och skrot har de lämnat kvar, avverkningsbolaget, så det blir x antal högar som eldas upp. Mannen fixar en bro över djupaste diket och jag bygger odlingskragar och startar upp trädgårdsland-säsongen lite smått.  
 
Tvättstugeprojektet blir klart och vi inviger uterumssäsongen med sköna frukostar och infravärme.
 
 
 
 
Vi börjar med att fylla hela nedre delen runt garage och parkeringsplatser med en massa grus och jag avslutar en ynklig rest av rabatt genom att ersätta den med grus och kantstenar. Vi sätter ner bryggorna i sjön och de hinner slita sig ett 2-3 gånger under sommaren.
 
Ungefär samtidigt som semestern startar så startar också altan-projektet. Med oväntat kort byggtid är den på plats. Härligt! Där njuter vi sen av sköna stunder i den nya soffgruppen.
 
Sommaren är fin och vi plockar mycket bär på riktigt nära håll och i växthuset frodas tomater, basilika och sockerärtor 
 
 
 
 
Hösten kommer sakta krypande och man blir alltid lika snopen vad snabbt det går att växla från sommar till höst när det väl startar. Börjar med att skörda av trädgårdens små skatter, med betoning på små och få  :-)
 
Lägger en massa timmar på vårt kontorsprojekt och tillsist börjar det likna något annat än det kaos det startade med.
 
Jag har mer eller mindre bott i uterummet hela sommaren och är glad när hösten visas sig mild och lättsam så jag fortsätter att nyttja husets pärla ett långt tag inpå hösten.
 
En stooor tavla flyttar in och den passar som handen i handsken tycker jag. Får inte medhåll av familjens samtliga medlemmar ;-)
 
Det blir dags att rusta för vinter utomhus, annonsera för att få fåglarna att hitta hit och ett hall-golvs-projekt drar igång och slutförs ganska omgående. Jättefint blev det.
 
 
 
 
När advent närmar sig har vi fortfarande inte tillstymmelse till snö och det är en liten sorg för vintermänniskorna i oss men sätter igång årets glögg-brygd i väntan på rätta stämningen.
 
Oväder kommer och går, Ivar tittar förbi hos oss och tar med sig onödigt mycket takpannor, smular sönder trädgårdsmöbler och ställer till oreda. Vi är glada att ingen kom till skada och röjer i oredan.
 
När julen kommer är det fortfarande uselt med snö och det är mest en enda stor isgata både på tomten och på promenadvägarna här omkring. Isen lägger och går upp igen nästan omgående och det känns som både hösten och början på vintern har varit ovanligt varma detta året.
 
Då var år 2013 till ända och vi välkomnar 2014 med en hel kalender av oskrivna projekt  :-)