Skattkammare

Har varit hos mina föräldrar idag och bland annat så var jag en sväng upp på 'hjälln' (vilket betyder på höskullen uppe på ladugården för er som in´t begrip). 
 
Där finns ungefär allt och ingenting men är som en skattkammare. Man vet aldrig vilka fina föremål som dyker upp. Föremål med en egen historia är alltid vackra i mina ögon och den här mjölkkrukan är ett så´nt föremål. 
 
Vacker tycker jag!
 
 

Med patina

Ibland är det allra vackraste det mest enkla och vardagliga som bara finns där utan att göra något större väsen av sig.
 
Som den här stolen hos mamma och pappa. Eller det är en hel möbel som är såhär egentligen, både bord och stolar.... Den har funnits så länge jag kan minnas och hade till en början organge-bruna dynor med plastig baksida, sådär lagom 70/80-talsaktigt. Dynorna är för länge sedan kasserade men bord och stolar hänger med än och vi sitter i dem varje sommar. 
 
Anspråkslöst står de där under den stora lönnen och inbjuder till lite svalka i skuggan varma sommardagar. På bordet står kaffekannan tillsammans med kopparna på en bricka. 
 
Vackert!
 
 
 
 

Magert

Det växer inte direkt så det knakar här, jag har en större odling av diverse fleråriga växter, bland annat lavendel som det inte ser så ljust ut för... Skyller gärna på det magra antalet soltimmar och värmen som hör till dem men mellan raderna tycker jag att ni skall läsa om bortglömd vattning och helt ogröna fingrar.
 
Växthuset är inte i toppskick och mitt emellan att helt rivas eller få någon slags make-over så där har jag inga grödor alls i år. Kanske, men bara kanske, hade det grott bättre där.
 
En liten kruka med persilja har iaf tagit sig, den håller till under infravärmen i uterummet. Som en slags respirator kan man säga. Den lever iaf. Än kanske behöver tilläggas. 
 
Nåja, man får vara glad för det lilla...
 
 

Loppis igen

Nytt loppisfynd är hemsläpat. Lite inne på detta med fotogenlampor och innan den mörka hösten är här kanske jag fyllt uterummet med allehanda lampor...
 
Den här hittade jag på en loppis i Mattmar, den lilla byn på vägen upp mot Åre. Vi var där en sväng i helgen och fikade på ett supergulligt litet Café/Lunchställe där som heter Agdas Café. Har du vägarna förbi så är det värt att stanna till och ta en fika  :-) 
 
 

Servicefönster

Det är väldigt få och korta tillfällen till målning här hos oss. Väldigt snålt tilltagna servicefönster som vi säger i min branch. Vad sägs om några timmar i lördags som den enda chansen på säkert 7 veckor eller nåt liknande. 
 
Jag pratar målarväder eller utefixar-väder överhuvudtaget. Utan regn och helst med en temperatur som överstiger 5 grader. Jag har sällat mig till alla väderbittra människor och ruskar på huvudet, tjurar en hel del och tar storfilten och sätter mig under den och huttrar.
 
Nu har vi ett delvis målat hus... en sida så gott som klar, en annan till hälften klar och resten inte det minsta klart. Färgvalet är gjort iaf. Det blev färgen Beckers Perfekt Täcklasyr i kulör: Grafit. För att vara ärlig är jag inte helt nöjd med det. Eller jooo, färgen är jättefin men jag får ingen harmoni i den blå färgen på fönster och andra detaljer... Kanske man vänjer sig
 
 
 

Många burkar senare

Jakten på den bäst lämpade kulören pågår. Fortfarande. Åhhh, vad tjatigt. Jag skulle så gärna vilja ha huset i husets 'originalutförande' vilket innebär att tunt lager av trälasyr med aningen svagt blå/grå nyans där timrets träfärg ändå går igenom.
 
"Du kan sluta tro att du skall hitta en täckande lasyr som blir på det sättet" fick jag veta på färgaffären. Såklart är det så. Det kommer inte gå att hitta en mer eller mindre täckande färg som motsvarar det 'levande' i en lasyr som släpper igenom mycket av träets egen struktur och färg.
 
Där är vi nu. Många provmålningar senare. De senaste är den översta på fönstrets vänstra sida. En grå kulör som just nu är den som 'duger' bäst. På andra sidan fönstret, är den beige/bruna som också känns OK.
 
Ogillar grått egentligen, känns tråkigt och fantasilöst och här kommer vacklandet och velandet. Grått är det 'enklaste' hos oss nu. Att välja helt nya färger skulle ta oss en evighet att resonera kring och dessutom skulle hela förra och ännu förra sommarens många målningstimmar av socklar, dörrar, foder, fönster osv vara förgäves...
 
Jag ser färgen på huset som en slags förmedlare av en känsla. Önskar förmedla: hemtrevligt och 'varmt' och vänligt. Det får jag inte ihop med det grå. Det är nästa tvärtom med den färgen. Lite konstgjort och stelt på nåt sätt...
 
Åhh tänk om någon annan både kunde ta fram den allra bästa färgen/färgkombinationerna för vårt hus och sen också måla det. Då skulle jag ligga i hängmattan och kika på under tiden  :-D
 
 
 

Loppisfynd

Varit runt på ett par loppisar idag egentligen för att leta några ramar men som vanligt så är det lätt att hitta andra små och roliga ting att ta med hem. De här glasflaskorna i gröna nyanser gillar jag. Hittade hos LoppisPåGården i Östersund. 20 pix var priset. Gillar som sagt
 
 

Enklast möjliga

Ett superenkelt silver-tvättar-trick är testat. Min lilla samling av silverskedar som jag i många år fick av min mormor och morfar såg alldeles förfärligt ärgade och ofräscha ut. 
 
Testade ett klassiskt google-tips:
 
Lägg en bit grillfolie i botten på diskhon (där diskproppen sitter i). Strö över några matskedar bakpuler och lägg silverföremålen där. Häll kokande vatten över och vänta tills det kallnar innan du sköljer av/diskar föremålen
 
Tog bara ett ögonblick innan mina skedar var skinande rena. Magiskt  :-)
 
 

In & Finn

Lite kvällsro, tänt ljus i den nya lyktan från In & Finn i Upplands Väsby. Massor av fint finns det där och jag tror inte de haft öppet längre än sedan i höstas.
Fågeln samt brickan allt står på är också därifrån...
 
 
 

Morsdag

Helhäftig morsdagspresent har jag fått. En jättegammal karta över Storsjöns nejder. Köpt av en väldigt inspirerande äldre herre i hans butik i Stockholm... En riktig htstorisk skatt både han och hans butik tydligen 
 
Den är skall upp på väggen och nu börjar jakten på den rätta ramen att ha kartan i.
 
 
RSS 2.0