Carportens ståtliga stolpar

Kommentera
Utanför vårt garage finns en carport vars tak hålls uppe av ett par ståtliga stolpar. Dessvärre har underlaget för stolparna givit mer och mer vika och här behövs en insats för att skapa en stabilare grund.
 
Stolparna har lutat och en av dem var mer eller mindre satt ur spel redan när vi tittade på huset första gången (snart 1 år sedan). Fram till nu har vi ersatt stolpen med ett sk stämplingsjärn (en stål-stolpe med justerbar fot).
 
Att det var så illa som det nu är med underlaget anade vi inte förrän Roffe började gräva upp i tron om att lite snabbt fylla ut med fräscht grus och sen räta upp den betong-fot som allt vilat på.
 
Det visar sig att underlaget är mer sankt och mjukt än vi trott och betong-foten visar sig vara flera på varandra liggande betongblock därnere i marken. Underlaget har alltså givit vika vid ett par tillfällen tidigare men man har då valt att fuska och helt enkelt bara lägga en ny betong-fot ovanpå tidigare.
 
Nu blir planen att gräva upp hela 'graven' till frostfritt, fylla med grus, lägga frostskydd och sen gjuta nya fundament för stolparna att vila på.
 
Fina grannen med fulla tomten av stora maskiner kikade förbi med en av dem och nu har vi ett par stora hål och lite grus i botten. Nästa del i projektet blir nu att 'stampa' gruset så att det lägger sig kompakt på hålets botten....